Kleine vissoufflés

vissouffles

We hebben het over een klein hartig gebakje in een porseleinen bakje. Veel kinderen vinden het heerlijk. Maar ook de grote mensen likken er hun vingers bij af! Het is zonder meer een geweldig voorgerecht. Ik heb het eens ’s nachts gemaakt voor een vriendje waar ik erg verliefd op was, een aanrader als je indruk wilt maken.
En oh ja, de onzin over soufflés die meestal inzakken en hoe moeilijk het maken ervan wel niet is, moet je gewoon naast je neerleggen. Zorg wel dat je echte ovenvaste soufflébakjes hebt, die kun je trouwens ook goed gebruiken voor uiensoep met zo’n lekker hard kaaskorstje uit de oven, voor een crème brulé en nog meer van dat heerlijks. Dus die bakjes schaf je gewoon aan!

Kook vis, 400 gr kabeljauw uit de diepvries, zachtjes gaar met een flinke bodem water waarin een klontje (zoute) roomboter, wat visfond of visbouillon. Giet af en pureer de vis.

Scheid vijf eieren en roer de dooiers door de vispuree. Roer daar 300 gr bechamelsaus doorheen (prima kant en klaar te verkrijgen) en twee eetlepels keukenroom. Proef de hap en maak af met zout en vers gemalen peper (wit).

Klop de eiwitten stijf met een snufje zout. Schep de eiwitten zo voorzichtig mogelijk door het vismengsel. Vul hiermee de bakjes.

Plaats de soufflés 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden en serveer ze meteen als ze nog mooi hoog zijn. Onnodig te vermelden dat een heerlijke witte Sancerre hier uitstekend naast past…ook ’s nachts!

Geef een reactie