Dauphinois au gratin

Schil 1 kg stevige (vastkokende) aardappels en snijd ze in dunne plakken van 2 mm dik. Droog de schijfjes in een doek. Verwarm de oven op 240 graden. Wrijf een ovenvaste schaal in met een teentje knoflook en vet hem (rijkelijk) in met boter.
Breng 1 dl melk aan de kook.
Schik de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de schaal en verdeel 40 gram oude geraspte kaas tussen de schijfjes. Schenk hier de hete melk over en plaats de ovenschaal 15 minuten in de oven.

Klop intussen een ei los met 1 dl melk, 3 eetlepels crème fraiche, (een weinig) zout en peper uit de molen en wat verse nootmuskaat.
.Schenk dit mengsel eveneens over de aardappelschotel en strooi er nog 10 gram oude kaas over met wat vlokjes roomboter. Plaats terug in de oven en schakel in op 220 graden. Wacht circa 5 minuten tot de korst goudbruin is.

Geef een reactie