Taart van Roquefort met peren

Deze taart heb ik voor het eerst geproefd bij vrienden; ik werd getroffen door de mooie combinatie van deze twee specifieke smaken: roquefort en peer. Helaas was de taart mislukt, tijdens het bakken ontstond veel vocht wat niet verdampte… ik heb het recept dus wat aangepast! Bedenk wel dat een flinke punt van de taart een maaltijd is, serveer er een gemengde vruchtensalade bij, een mooi glas Sancerre en de avond kan niet meer stuk.

Verwarm de oven voor op 220 graden.
Rol 450 gram roomboter bladerdeeg (kant en klaar uit de diepvries) uit tot een lap van ongeveer 3 mm dik en zo groot dat je er een vorm van 26 cm doorsnee mee kunt bekleden, inclusief de randen. Neem geen springvorm, maar een vorm met vaste opstaande randen. Bestrooi de beklede bodem met 75 gram geraspte gruyère en emmentaler kaas. Neem 1 kilo peren uit blik (of vers, maar rijp!). Laat ze goed uitlekken en snij de peren in dunne partjes. Leg de partjes dakpansgewijs op de kaas. Verbrokkel 150 gram roquefort en 30 gram walnoten over de peren.
Sla met een garde 3 eieren en 3 eetlepels room los in een kom. Draai er wat peper over. Giet dit mengsel gelijkmatig over de peren.

Zet de vorm in de voorverwarmde oven op de onderste richel en bak de taart in ongeveer 45 minuten gaar en knapperig. Al staat het zaakje in de oven, je hebt nog wel wat te doen! Dek de taart na 15 minuten af met aluminiumfolie; bak 20 minuten door met folie en de laatste 10 minuten weer zonder de folie. Het lijkt allemaal wat omslachtig, maar het resultaat is geweldig!

Geef een reactie