Crème brulée taartjes

Een feest! Helemaal goed en zacht zowel van structuur als van smaak (een mooie alliteratie). Het heeft wel wat mislukte taartjes gekost voordat ik dit recept eenmaal te pakken had. Maar dit moet je proeven.

We maken eerst de taartbakjes. Doe hiervoor 150 gram bloem en 25 gram fijne basterdsuiker in een kom en kneed hier 125 gram boter (wat je in kleine stukjes hebt gesneden) doorheen. Voeg
1 eetlepel water toe en kneed er een soepel deeg van.

Rol het deeg uit en bekleed er 6 taartvormpjes mee (van zo’n doorsnede van 10 cm). Prik met een vork gaatjes in het deeg en zet de vormpjes nog plus minus 20 minuten in de koelkast.

Bedek de vormpjes met aluminiumfolie en bakbonen en bak ze in 15 minuten in een voorverwarmde oven op 190 graden. Verwijder de folie en de bonen en bak ze dan nog eens 10 minuten tot ze knapperig en goudbruin zijn.

Klop voor de vulling 4 eierdooiers en 50 gram fijne basterdsuiker tot een bleek mengsel. Verwarm 4 dl room met een paar vanillestokjes tot net onder het kookpunt; voeg dan al roerende het eimengsel toe.

Doe alles in een pan en verwarm het mengsel tot net onder het kookpunt. Blijf roeren tot het goed dik is. Let op, laat het niet koken!!

Schenk het afgekoelde mengsel in de taartvormpjes. Laat het een nacht staan.

Bestrooi de taartjes met bruine suiker. Zet ze een paar minuten onder de voorverwarmde hete grill. Laat ze voor het serveren 2 uur afkoelen.

Geef een reactie