Zuurkoolschotel in de oven

Mijn favoriete stamp en met zo’n heerlijke knapperige korst
uit de oven een regelrecht feest!

Kook voor vier personen 1,5 kilo aardappeltjes, (kruimig soort) in kippenbouillon. Maak er een goede puree van door de aardappeltjes te mixen met wat melk, klontje roomboter en flink wat nootmuskaat.

Ondertussen staat de zuurkool (vers of uit een pak) te prutten met wat magere spekjes, een scheut room en met een flinke bodem water.

De vleesprut maak je als volgt. Braad 500 gram rundergehakt rul aan met zout en peper naar smaak. Zorg dat het vlees lekker bruin wordt, dat komt de smaak van de jus ten goede.
Voeg paprikapoeder toe, twee eetlepels voorgebakken uitjes (je mag ook vers gebakken uitjes verkiezen), het sap van een geperste sinasappel, beetje bruine suiker, flinke theelepel sambal badjak,

klein scheutje ketjap en een flinke scheut ketjup. Het lijkt een ‘’drukke’’ combinatie, maar het is heerlijk, proef maar! Op smaak afmaken met een of meerdere van de ingrediënten. Zorg dat de vleesprut redelijk ‘’nat’’ blijft!

Zet de oven aan op 180 graden.

Vul een ovenschaal met eerst de laag zuurkool, dan de vleesprut en vervolgens de aardappelpuree. Beetje boter over de puree, en dan goudbruin bakken in ongeveer een half uur tot drie kwartier.

Goed glas witte wijn erbij en een dikke bonbon bij de koffie. (om de zure smaak weg te werken)

Geef een reactie