Onbeschoft lekker gevulde kerstkalkoen

Een feestelijke dis is pas compleet met een kalkoen.
En op deze manier is de kalkoen niet droog,
absoluut verrukkelijk en nog dàgen lekker op salades,
op brood of met een toastje.

Was de kalkoen schoon en dep hem droog. Zout en peper de kalkoen binnen en buiten. Strooi wat extra paprikapoeder aan de buitenkant van de kalkoen. Vet -voor het zouten- de kalkoen aan de binnenkant in met roomboter.

De vulling. Vermeng 4 ons mager kalfsgehakt met vier sneetjes brood en wat melk. Voeg zout, peper, een gesnipperd uitje, nootmuskaat en klein scheutje ketchup toe. Hak 2 ons kastanjechampignons fijn in de keukenmachine en voeg dit eveneens toe. Je kunt naar eigen idee nog wat verse kruiden toevoegen zoals peterselie of bieslook(fijngehakt). Zelf vind ik het lekker om er twee eetlepels sinasappelsap aan toe te voegen. Eigenlijk kun je naar eigen idee erbij doen wat je maar lekker vindt, ook kruiden als tijm en majoraan zijn erg lekker. Proef altijd de gehakt door een weinig aan te fruiten in een koekenpan en maak het dan op smaak af. Vul de kalkoen met dit mengsel.

Plaats de kalkoen in een ruime ovenschaal (om het vocht op te vangen) en parkeer hem in een voorverwarmde oven van zo’n 180 graden en laat hem gaar worden in ongeveer 2 uur (ligt aan de grootte van de kalkoen). Bedruip hem regelmatig tijdens het garen met zijn eigen vocht. Je kunt hem nog larderen met wat spek(gewoon wat bacon op zijn rug leggen), maar ik doe dat nooit.

Onnodig te vermelden dat de vulling (als er wat is overgebleven) de volgende dag ook heerlijk is!

Geef een reactie